Австралійський стартап Apate хоче покласти край телефонному шахрайству. У цьому допоможуть «балакучі» боти — вони утримуватимуть злочинця на лінії та будуть збирати дані, які стануть у пригоді для боротьби зі спам-дзвінками.
Телефонний шахрай просить назвати пароль. Малкольм, літній чоловік з британським акцентом, збентежено каже: «Що ви маєте на увазі» — Запитує він.
Наступного дня надходить ще один дзвінок. Цього разу слухавку бере проверка номеров в исландии Ібрагім, ввічливий чоловік із єгипетським акцентом. «Чесно кажучи, не пам’ятаю, щоб я щось купував, – каже він. — Може, це зробив хтось із дітей, але ж я не винен?»
Шахраї реальні, а от Малкольм та Ібрагім – ні. Це розмовні роботи на базі штучного інтелекту, створені професором Далі Каафаром та його командою. Завдяки дослідженням в Університеті Маккуорі Каафар заснував компанію Apate, названу на честь грецької богині брехні та обману.
Мета Apate — боротися з телефонним шахрайством по всьому світу за допомогою розмовного штучного інтелекту. Компанія використовує наявні системи, що дозволяють телекомунікаційним компаніям перенаправляти дзвінки, які вони ідентифікують як вихідні від шахраїв.
Каафар надихнувся на створення компанії під час сімейного пікніка, коли пожартував над шахраєм, утримуючи його на лінії за допомогою безглуздої балаканини. «Діти посміялися, – розповідає він. — А я подумав, що мета була в тому, щоб обдурити шахрая, згаяти його час, щоб він не розмовляв з іншими».
Наступного дня Каафар зібрав свою команду з університетського Центру кібербезпеки. Він подумав, що має бути спосіб кращим, ніж його жарт під час пікніка. До того ж розумніший, ніж популярна технологія під назвою Lennybot.
До Малкольма та Ібрагіма існував Ленні — літній австралієць і аматор безладних бесід. Цей чат-бот був створений, щоб знущатися з телемаркетологів.
Ленні, у якого хрипкий голос із легким свистом, повторює різні фрази по колу. Кожна фраза звучить після півтори секунди тиші, імітуючи ритм розмови.
Анонімний творець Ленні написав на Reddit, що зробив чат-бот «найгіршим кошмаром телемаркетолога — самотнім старим, який хоче побалакати, пишається своєю сім’єю і не може зосередитися на цілі телемаркетолога». Така тактика отримала назву «Скамбайтинг» (scambaiting).